Erfbelasting Kindsdeel: Alles wat u moet weten
Erfbelasting Kindsdeel: Wat is het?
Het kindsdeel is een deel van de erfenis dat toekomt aan de kinderen van de overledene. Dit deel wordt ook wel de legitieme portie genoemd en is wettelijk vastgesteld. Het kindsdeel kan niet worden onterfd en is dus altijd van toepassing, tenzij er sprake is van een testament waarin dit is uitgesloten.
Meer Informatie en Tarieven:
Erfbelasting Kindsdeel: Hoe wordt het bepaald?
Het kindsdeel wordt bepaald door het totale vermogen van de overledene te delen door het aantal kinderen. Dit betekent dat elk kind recht heeft op een gelijk deel van de erfenis. Het kindsdeel kan echter worden verminderd door schenkingen die de overledene tijdens zijn leven heeft gedaan.
Erfbelasting Kindsdeel: Wat is de hoogte van de erfbelasting?
De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van de waarde van de erfenis en de relatie tussen de erfgenamen en de overledene. Voor kinderen geldt een tarief van 10% tot een bedrag van €126.723 en 20% over het meerdere. Voor kleinkinderen en verdere afstammelingen geldt een tarief van 18% tot een bedrag van €126.723 en 36% over het meerdere.
Erfbelasting Kindsdeel: Wie betaalt de erfbelasting?
De erfbelasting wordt betaald door de erfgenamen. Dit kan zowel door de kinderen als door de executeur of de notaris worden gedaan. De erfbelasting moet binnen acht maanden na het overlijden worden betaald.
Erfbelasting Kindsdeel: Kan de erfbelasting worden uitgesteld?
Ja, het is mogelijk om de erfbelasting voor het kindsdeel uit te stellen. Dit kan alleen als de erfenis voor meer dan 90% bestaat uit onroerende zaken, zoals een huis of bedrijfspand. De erfbelasting moet dan binnen tien jaar na het overlijden worden betaald.
Veelgestelde vragen over Erfbelasting Kindsdeel
- Wat is het verschil tussen kindsdeel en erfdeel?
Het erfdeel is het totale deel van de erfenis dat toekomt aan een erfgenaam, terwijl het kindsdeel het wettelijk vastgestelde deel is dat toekomt aan de kinderen van de overledene. - Kan het kindsdeel worden uitgekeerd in geld?
Ja, het kindsdeel kan worden uitgekeerd in geld. Dit kan echter alleen als alle erfgenamen hiermee akkoord gaan. - Is het mogelijk om het kindsdeel te verwerpen?
Nee, het kindsdeel kan niet worden verworpen. Dit is wettelijk vastgesteld. - Kan het kindsdeel worden verrekend met schulden van de overledene?
Ja, als er meer schulden dan bezittingen zijn in de erfenis, kan het kindsdeel worden verrekend met deze schulden. - Wat gebeurt er als een erfgenaam het kindsdeel niet kan betalen?
Als een erfgenaam het kindsdeel niet kan betalen, kan hij of zij een verzoek indienen bij de rechtbank om de betaling uit te stellen of in termijnen te betalen. - Kan het kindsdeel worden ontnomen?
Ja, in uitzonderlijke gevallen kan het kindsdeel worden ontnomen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als het kind ernstig tekort is geschoten in zijn of haar verplichtingen als kind. - Is het mogelijk om het kindsdeel te verhogen?
Nee, het wettelijk vastgestelde kindsdeel kan niet worden verhoogd. Wel is het mogelijk om via een testament een hoger bedrag toe te kennen aan een kind.
Notarissen op Google Maps
Notarissen op Google Maps: notarissen-online.nl