Wat Is Het Verschil Tussen Trouwen En Geregistreerd Partnerschap

Trouwen of Geregistreerd Partnerschap: Wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen trouwen en geregistreerd partnerschap?

Trouwen en geregistreerd partnerschap zijn beide vormen van een officiële samenlevingsvorm in Nederland. Hoewel ze veel overeenkomsten hebben, zijn er ook enkele belangrijke verschillen. Hieronder worden de belangrijkste verschillen tussen trouwen en geregistreerd partnerschap besproken.

Meer Informatie en Tarieven:

1. Juridische status

Bij trouwen wordt een huwelijk gesloten tussen twee personen. Dit huwelijk wordt vastgelegd in de burgerlijke stand en heeft een juridische status. Bij geregistreerd partnerschap wordt een partnerschap geregistreerd bij de gemeente. Hierdoor krijgen beide partners dezelfde rechten en plichten als bij een huwelijk.

2. Kosten

De kosten voor een huwelijk en geregistreerd partnerschap verschillen. Bij een huwelijk betaalt u kosten voor de huwelijksvoltrekking, de trouwakte en eventuele kosten voor de huwelijkslocatie en trouwambtenaar. Bij geregistreerd partnerschap betaalt u alleen kosten voor de registratie en de akte.

3. Naamgebruik

Bij een huwelijk kunt u ervoor kiezen om elkaars achternaam te gebruiken of een dubbele achternaam aan te nemen. Bij geregistreerd partnerschap is dit niet mogelijk, tenzij u dit later alsnog regelt bij de notaris.

4. Ontbinding

Een huwelijk kan alleen worden ontbonden door middel van een echtscheiding. Bij geregistreerd partnerschap zijn er meer mogelijkheden om het partnerschap te beëindigen, zoals een scheiding van tafel en bed of ontbinding door de rechter.

5. Erfrecht

Bij een huwelijk geldt automatisch het wettelijk erfrecht. Dit betekent dat de partner automatisch erft als de ander komt te overlijden. Bij geregistreerd partnerschap geldt dit niet automatisch, tenzij dit is vastgelegd in een testament.

6. Belastingvoordelen

Bij een huwelijk gelden er bepaalde belastingvoordelen, zoals de mogelijkheid om elkaars partner te zijn voor de inkomstenbelasting en het recht op partnerpensioen. Bij geregistreerd partnerschap gelden deze voordelen niet automatisch, maar kunnen deze wel worden aangevraagd bij de Belastingdienst.

Lees Ook >  Erfbelasting Afschaffen

7. Buitenlandse erkenning

Een huwelijk wordt in de meeste landen erkend, terwijl de erkenning van geregistreerd partnerschap kan verschillen per land. Het is daarom verstandig om voorafgaand aan een verhuizing naar het buitenland te informeren naar de erkenning van geregistreerd partnerschap in dat land.

Veelgestelde vragen over trouwen en geregistreerd partnerschap

Hieronder worden enkele veelgestelde vragen beantwoord over trouwen en geregistreerd partnerschap.

Vraag Antwoord
Is trouwen duurder dan geregistreerd partnerschap? Ja, trouwen is over het algemeen duurder dan geregistreerd partnerschap.
Kan ik mijn achternaam veranderen bij geregistreerd partnerschap? Nee, dit is alleen mogelijk bij een huwelijk.
Kan ik mijn geregistreerd partnerschap laten ontbinden zonder tussenkomst van de rechter? Nee, dit is alleen mogelijk bij een huwelijk.
Krijg ik automatisch partnerpensioen bij geregistreerd partnerschap? Nee, dit moet apart worden aangevraagd bij de Belastingdienst.
Kan ik mijn geregistreerd partnerschap laten omzetten naar een huwelijk? Ja, dit is mogelijk bij de gemeente of notaris.
Geldt mijn geregistreerd partnerschap ook in het buitenland? Dit kan per land verschillen, informeer hierover bij de gemeente of notaris.
Moet ik mijn geregistreerd partnerschap laten registreren bij de notaris? Nee, dit wordt gedaan bij de gemeente.

Notarissen op Google Maps: Stichting Oprichten

  • Akte Van Geldlening Laten Opstellen
  • Belasting Erfrecht
  • Politiek Partij Oprichten
  • Schoonmaakbedrijf Starten
  • Tekst Geregistreerd Partnerschap
  • Eigen Bedrijf Starten Vanuit Huis Zonder Geld
  • Kosten Verdelen Samenwonen
  • Nadelen Besloten Vennootschap
  • Wat Is Het Verschil Tussen Samenlevingscontract En Geregistreerd Partnerschap
  • Meer Informatie en Tarieven: