Wettelijk Samenwonen

Wettelijk Samenwonen: Alles wat je moet weten

Wettelijk samenwonen is een vorm van samenwonen waarbij twee personen hun relatie officieel laten registreren bij de gemeente. Deze vorm van samenwonen is in Nederland niet hetzelfde als trouwen of een geregistreerd partnerschap, maar biedt wel bepaalde rechten en plichten voor beide partners. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over wettelijk samenwonen in Nederland.

Wat zijn de voordelen van wettelijk samenwonen?

  • Er ontstaat een wettelijke samenlevingsvorm tussen beide partners.
  • Beide partners hebben recht op partnerpensioen bij overlijden.
  • Je kunt elkaars fiscale partners zijn.
  • Je bent niet automatisch erfgenaam van elkaar, maar je kunt dit wel regelen in een samenlevingscontract.

Hoe kun je wettelijk samenwonen?

Om wettelijk te kunnen samenwonen, moeten beide partners meerderjarig zijn en ongehuwd. Ook mogen zij geen bloedverwanten in de eerste graad zijn. Dit betekent dat je niet met je ouders, kinderen of broers/zussen kunt samenwonen. Het samenlevingscontract moet worden opgesteld bij de notaris en vervolgens geregistreerd worden bij de gemeente waar je woont.

Meer Informatie en Tarieven:

Wat kost wettelijk samenwonen?

De kosten voor het opstellen en registreren van een samenlevingscontract verschillen per notaris. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de €200,- en €500,-. Daarnaast kunnen er ook kosten verbonden zijn aan het inschrijven van het samenlevingscontract bij de gemeente.

Wat zijn de rechten en plichten bij wettelijk samenwonen?

  • Beide partners zijn verantwoordelijk voor de kosten van de huishouding.
  • Je bent niet automatisch elkaars erfgenaam, maar je kunt dit wel regelen in een samenlevingscontract.
  • Bij beëindiging van de samenlevingsovereenkomst moeten beide partners een redelijke bijdrage leveren aan de kosten van de huishouding en eventuele schulden.
  • Je hebt geen onderhoudsplicht voor elkaar, zoals bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap wel het geval is.

Hoe beëindig je een wettelijk samenwonen?

Er zijn verschillende manieren om een wettelijk samenwonen te beëindigen. Zo kun je samen besluiten om uit elkaar te gaan en dit schriftelijk vastleggen in een beëindigingsovereenkomst. Ook kun je ervoor kiezen om het samenlevingscontract te laten ontbinden door de notaris. Als laatste optie kun je ook naar de rechter stappen om de samenlevingsovereenkomst te laten ontbinden.

Wat gebeurt er bij overlijden?

Als een van de partners komt te overlijden, heeft de andere partner recht op een partnerpensioen. Dit is een aanvulling op het eventuele nabestaandenpensioen dat je al hebt opgebouwd. Ook kun je in een samenlevingscontract regelen dat je elkaars erfgenaam bent.

Waarom is een samenlevingscontract belangrijk?

Een samenlevingscontract is belangrijk omdat het de rechten en plichten van beide partners vastlegt. Zo voorkom je onduidelijkheid en conflicten in de toekomst. Ook biedt het contract bescherming bij overlijden of bij het beëindigen van de samenlevingsovereenkomst.

Notarissen op Google Maps

Ben je op zoek naar een notaris voor het opstellen en registreren van een samenlevingscontract? Op Google Maps kun je gemakkelijk notarissen bij jou in de buurt vinden. Klik hier om direct naar de zoekresultaten te gaan. Zoek op “notarissen-online.nl” voor een overzicht van notarissen die gespecialiseerd zijn in wettelijk samenwonen.

Meer Informatie en Tarieven: